• Home
  • Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Hoeveel levert me zo’n pakket op, in energie en geld?

Pakket 1 levert u gemiddeld 1350 kWh per jaar op, pakket 2 heeft een gemiddelde opbrengst van 2700 kWh. Een gemiddeld huishouden van 4 personen gebruikt 3500 kWh per jaar. Pakket 1 levert in dit geval circa 39 % van dit totaal op, pakket 2 circa 78%. Om uw jaarlijkse verbruik te weten, kunt u kijken op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Na ongeveer 8 jaar heeft u uw investering terugverdiend als de elektriciteitsprijs stijgt met een gemiddelde prijsstijging van 3%. (langjarige gemiddelde bedraagt 4,5%)

Kosten all in

Gemiddelde opbrengst
in kWh/ jaar

Bedrag eerste jaar
(25,5 ct/ kWh)

Pakket 1, 1500 Wp

€ 3750

1350

€ 345

Pakket 2, 3000 Wp

€ 6425

2700

€ 689

terug naar boven

Hoe is de prijs van een pakket opgebouwd?

Ongeveer 40% van de totale pakketprijs betreft de panelen, 20% is de omvormer, 7% voor de montagematerialen en 30% voor de kosten van vervoer en het installeren.

terug naar boven

Hoe zit het met garantie?

U heeft productgarantie op de verschillende onderdelen van het systeem: op de panelen zelf 10 jaar, op de omvormer 10 jaar en op de complete installatie 2 jaar. Naast de productgarantie krijgt u vermogensgarantie op de panelen van ruim 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. U kunt er dus van uit gaan dat de panelen minstens 25 jaar stroom opwekken.

terug naar boven

Waar zijn de zonnepanelen van Zondag Solar van gemaakt?

De zonnepanelen worden in China gemaakt door LDK. LDK neemt haar verantwoordelijkheid en heeft beleid om negatieve effecten op mensen(rechten) en milieu tegen te gaan.

terug naar boven

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op schuine en platte daken worden geïnstalleerd. Het is van belang dat er zoveel mogelijk zonlicht op uw panelen valt. Daken op het noorden of daken met schaduw zijn daarom niet zo geschikt. Uw dak ligt bij voorkeur zo zuidelijk mogelijk, in ieder geval tussen oost en west. Als er veel schaduw op uw dak valt bijvoorbeeld door bomen zal de opbrengst erg tegenvallen. Wat verder van belang is, is dat er voldoende vrije ruimte beschikbaar is: dat wil zeggen zonder ramen, pijpen of andere obstakels.

terug naar boven

Hoe gaat de leverancier bekijken of mijn dak geschikt is en wat de opbrengst zal zijn?

Zondag zal eerst op basis van de door u verstrekte informatie en een internetplattegrond uw situatie onderzoeken. Daarna komen wij bij u langs voor een definitieve check. Wij zullen dan de verwachte opbrengst uitrekenen (de hellingshoek en de richting zijn van belang), uitgaande van gemiddelde weersomstandigheden.

terug naar boven

Ik woon in een monument of een beschermd stadsgezicht. Heeft dit gevolgen?

Ja, dan heeft u misschien een vergunning nodig. Dit kunt u bij uw gemeente navragen. Vanaf 1 januari 2012 zijn de regels voor zonnepanelen op monumentale objecten erg versoepeld.

terug naar boven

Ik heb asbest in mijn dak. Heeft dit gevolgen?

Ja, als er asbest ligt installeert Zondag geen zonnepanelen.

terug naar boven

Ik heb een raam of schoorsteenpijpjes op het dak. Heeft dit gevolgen?

Ja, als er teveel obstakels zijn is het lastig om de panelen te installeren. U heeft voor het kleinste pakket minimaal 10 m2 vrij oppervlak nodig d.w.z. het liefst geheel zonder schaduw, zonder ramen en zonder pijpjes. Voor pakket 2 heeft u 16 m2 nodig.

terug naar boven

Hoe weet ik of ik genoeg ruimte heb op mijn dak?

Dit kun u zelf schatten op basis van de afmetingen van de binnenruimte of door 1 dakpan te meten en dan het aantal dakpannen te tellen. Zondag zal altijd een check doen als we bij u langskomen.

terug naar boven

Kan ik ook panelen plaatsen als mijn dak naar het noorden is gericht?

Dat kan, maar de opbrengst zal erg tegen vallen.

terug naar boven

Ik woon binnen een VVE, wat moet ik doen om mee te kunnen doen?

U moet toestemming krijgen van uw VVE voor plaatsing op het gezamenlijke dak. Na het verlenen van die toestemming kan Zondag de zonnepanelen installeren.

terug naar boven

Ik woon in een huurhuis, wat moet ik doen om mee te kunnen doen?

U moet aan uw verhuurder toestemming vragen om het om het dak te gebruiken voor zonnepanelen. Pas als die verleend is kunt u een zonne-installatie bestellen bij Zondag.

terug naar boven

Heb ik een vergunning nodig?

Nee.

terug naar boven

Kan ik ook zonnepanelen plaatsen als ik een plat dak heb?

Ja, natuurlijk. Zonnepanelen kunnen prima geplaatst worden op een plat dak. U heeft wel meer vrije ruimte nodig dan op een schuin dak.

terug naar boven

Gaat Zondag hakken of breken in mijn woning?

Nee. Zondag werkt vooral buiten op uw dak. Wij zullen wel een opening in het dak moeten maken om twee kabels van buiten naar binnen te brengen. Verder zullen we aanpassingen in uw meterkast doen.

terug naar boven

Hoe werkt het terug leveren van zonne-energie aan het elektriciteitsnet?

Zondag helpt u hiermee. U zult een paar administratieve handelingen moeten verrichten naar uw netbeheerder. Deze netbeheerder is verantwoordelijk voor uw registratie als leverancier. Vervolgens is uw energiebedrijf verplicht om de stroom, die u zelf levert aan het elektriciteitsnet, af te trekken van uw energierekening.

terug naar boven

Wil mijn huidige stroomleverancier wel meewerken aan het terugleveren van energie?

De meeste energieleveranciers werken mee aan terugleveren van energie aan het net, het zogeheten salderen. Deze medewerking is per energiewet geregeld sinds 2011. Mocht dit problemen geven, dan kan Zondag u hierin adviseren.

terug naar boven

Heb ik een andere meter nodig?

Dat hangt af van de meter die u nu heeft. Zondag zal bij het eerste huisbezoek in uw meterkast kijken om dit te checken en helpt u om de vervanging te regelen. Metervervanging is geen onderdeel van ons pakket. Een andere elektriciteitsmeter kost ongeveer € 60.

terug naar boven

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is een paneel waarin zonlicht, in 2 verschillende lagen silicium, omgezet wordt in elektriciteit. Het zonlicht wordt als het ware opgevangen. Hierbij komen elektronen vrij die een spanning veroorzaken. Optisch gezien is een zonnepaneel een soort ‘huls’ van folie, metaal en glas.

terug naar boven

Hoe werkt een zonnepaneel?

De zonnecellen in het paneel vangen zonlicht op en zetten dit zonlicht om in gelijkstroom/elektriciteit. De omvormer of inverter zet die gelijkstroom om naar wisselstroom: de voor ons bruikbare 230Volt. Deze is door ons in onze huishoudens te gebruiken.

terug naar boven

Wanneer produceert een zonnepaneel stroom? Is de productie iedere dag hetzelfde?

Zodra er licht valt op uw panelen, wordt er stroom opgewekt. Dus ook ‘s winters. De productie is niet iedere dag hetzelfde omdat de hoeveelheid licht verschilt. Van te voren is dus nooit precies te zeggen hoeveel stroom u exact gaat opwekken. Wel is een betrouwbare inschatting te maken van de verwachte jaarlijkse opbrengst. De instraling per dag is moeilijk te voorspellen, maar de hoeveelheid instraling per jaar is zeer constant.

terug naar boven

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een apparaat dat de opgewekte gelijkstroom kan veranderen in wisselstroom. Dit is nodig om de opgewekte elektriciteit te kunnen gebruiken in het huis en om het te kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet.

terug naar boven

Wat is een Wattpiek?

Watt is een eenheid voor vermogen. En wattpiek is het gestandaardiseerde vermogen van een paneel bij laboratoriumomstandigheden. In de praktijk is de opbrengst van een paneel afhankelijk van het weer, het licht en de oriëntatie en de hoek van het dak.

terug naar boven

Hoe zitten de panelen vast? Kunnen ze een sterke storm aan?

Er gaat zelden iets mis met panelen in storm. Op een schuin dak zijn ze bevestigd met haken. Op een plat dak zijn ze aan beugels geschroefd die op dak staan en verzwaard worden.

terug naar boven

Wat gebeurt er bij blikseminslag?

Blikseminslag kan overal plaats vinden. Uw huis wordt niet gevoeliger voor blikseminslag dan zonder zonnepanelen. De elektronica van een zonnepaneel is gevoelig. Mocht er bij u in de buurt een inslag zijn dan kan dit schade opleveren aan de elektronica. Slaat de bliksem in op uw zonnepanelen dan kan een zonnepaneel kapot gaan: een blikseminslag kan apparaten vernielen. Het is verstandig na te gaan of uw verzekering de schade in dat geval dekt.

terug naar boven

Moet ik de panelen schoonmaken?

In principe is dat niet nodig. Als u er bij kunt mag u ze best met water schoonmaken. In de berekeningen voor de verwachte opbrengst per jaar is reeds rekening gehouden met lichte vervuiling van de panelen.

terug naar boven

Moet ik mijn opstalverzekering aanpassen?

Dat kunt u nakijken in uw polis. Meestal wordt van u verwacht dat u aanpassingen of verbouwingen meldt.

terug naar boven

Ik heb al groene stroom, waarom zou ik ook nog zonnepanelen nemen?

Groene stroom is uiteraard een goed product. Zonnepanelen zijn echter een mooie mogelijkheid om zelf uw elektriciteit op te wekken. Daarnaast verlaagt u uw energierekening.

terug naar boven

Is de productie van de zonnepanelen ook niet milieuvervuilend en CO2-uitstotend?

De productie van zonnepanelen kost inderdaad energie en grondstoffen, en veroorzaakt ook wat vervuiling. Zondag ziet er op toe dat deze panelen op zo milieuvriendelijke en duurzame wijze mogelijk geproduceerd zijn. Vandaar dat er gekozen is voor samenwerking met een Canadees bedrijf dat milieu hoog in het vaandel heeft staan.

terug naar boven

Waarom slagen andere landen er wel in om van zonne-energie een succes te maken?

In een land als Duitsland zijn de regelingen zo goed, dat de terugverdientijd van zonnepanelen enorm verkort wordt. Hierdoor wordt het voor meer mensen mogelijk gemaakt om zonnepanelen aan te schaffen. De markt groeit daardoor sneller. Daarnaast heeft men in Duitsland hele velden met zonnepanelen staan waardoor er meer stroom als groene energie aan de klanten verkocht kan worden.

terug naar boven

Is windenergie niet veel efficiënter dan zonne-energie?

Beide vormen van energie zijn duurzaam en efficiënt. Het voornaamste verschil tussen beide vormen van energie is dat huishoudens niet zelf op hun eigen woning hun eigen windenergie kunnen opwekken en gebruiken. De windmolens worden in zee geplaatst of op specifieke plaatsen waar daar ruimte voor is. De prijs van een windmolens ligt veel hoger dan de prijs van zonnepanelen.

terug naar boven

 

Gratis advies over zonnepanelen

Wij helpen u graag met het uitzoeken van een geschikt zonnesysteem.
Ook weten hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen?

Gratis vrijblijvende offerte

Ja, ik wil een gratis catalogus en offerte:

*verplichte velden

7 Zekerheden van
Zondag Solar

  • Adviesgarantie
  • Kwaliteitsgarantie
  • Financiering/Huurgarantie*
  • Terugkoopgarantie*
  • Verhuisgarantie
  • 25 jaar vermogensgarantie op de zonnepanelen
  • Servicegarantie

 

* Voor voorwaarden verwijzen wij naar de algemene voorwaarden

CONTACT

Zondag Solar BV
Lageweg 51-53
2222 AG Katwijk
Verkoop: +31(0)85 273 22 46
Service: +31(0)85 273 22 46
Email: info@zondag-solar.nl